מטבחים רבים בעולם עשו שימוש בבירה בבישול מימים ימימה, בעיקר היו אלה מטבחים מאזורים בהם הייתה הבירה משקה בעל מסורת וחשיבות.
לאחרונה, החלה מגמה של שימוש בבירה כמרכיב בבישול גם במטבחים מודרניים ובשילובים לא שגרתיים. הדבר שנותן לבירה יתרון בבישול, על פני משקאות רבים אחרים הוא בדיוק ההיפך ממה שמעניק למים את יתרונם. המים משמשים חלק ממתכוני בישול רבים עקב היותם ניטראליים וחסרי טעמים וארומות, בעוד הבירה תתאים למגוון מאכלים עקב הטווח הרחב של הטעמים והארומות הנמצאים בסגנונות הבירה השונים.
השימוש בבירה לבישול נעשה על מנת להעשיר את המנה ולהוסיף טעמים וארומות. מגוון סגנונות הבירה והטעמים השונים יוצרים כר פורה לשילובים מעניינים.
בבירות המנזרים הבלגיות הכהות שולטת המתיקות המאלטית, לבירות הטריפל הבלגיות טעמים מתובלים שמקורם בעשבי תיבול או בזן השמרים בהם נעשה שימוש. בירות החיטה מעט חמצמצות וטעמם עדין ולא מריר, לבירות הסטאוט הכהות טעמי קפה ושוקולד, ולבירות הלאמביק מוסיפים, בזמן התסיסה, פירות ומיצי פירות.
הוספה של בירה לבישול דורשת הכרה של סגנון הבירה איתו רוצים לבשל על מנת לדעת מהם מאפייני הטעם והארומה שלו.

מספר כללים שיעזרו לכם להצליח בבישול עם בירה:
כאשר מחפשים להתאים בירה לבישול שימו לב למרירות, לטעמים ולארומות של הבירה, ישנן בירות בעלות טעם חזק מאוד שיכול להשתלט וישנן בירות עדינות מאוד שיכולות להיבלע ולהעלם.

השתמשו בסגנון בירה שתואם את מאפייני המנה. לתבשיל כבד ועשיר בטעמים השתמשו בבירה בעלת גוף ונוכחות, לויניגרט לסלט השתמשו בבירה מעט חומצית, לדגים ומאכלים עדינים השתמשו בבירות חיטה או בלאגרים בהירים לקינוחי שוקולד תתאים בירה כהה ולקינוחי פירות יתאימו בירות הפירות.

הארומות הנמצאות בבירה נדיפות ולכן אם רוצים לשמר אותן במנה יש להוסיף את הבירה לקראת סוף הבישול.
יש להיזהר מאוד מהמרירות בבירה, אלא אם רוצים אותה, לדוגמא במוס שוקולד או בראוניז. יש להיזהר מצמצום של הבירה כפי שעושים עם יין מכיוון שגם בירה שאינה מרירה יכולה להפוך לכזו לאחר צמצום. צמצמו את הרוטב תחילה ואחר כך הוסיפו את הבירה.

שימו לב כי מחד,בירה היא נוזל שמדלל את הטעמים במנה ומאידך לבירה טעמים וארומות רבים משלה. ישנם מתכונים הדורשים כמויות קטנות של בירה וישנם כאלה הדורשים יותר. לכן, במידה ואין לכם כמויות מדויקות, התחילו עם הוספת כמות מעטה של בירה, תמיד אפשר להוסיף עוד.

מתכונים עם בירה 

סלט כרוב במיונז ובירת חיטה
גרסה זו של סלט הכרוב עושה שימוש בבירת חיטה.
בירת חיטה היא בירה בעלת טעם מאוד "מתובל" המגיע בעיקר מסוג השמרים המיוחד וטמפרטורת התסיסה הגבוהה. לבירה גם חמיצות מעודנת המתאימה מאוד לסלטים.

המצרכים:
חצי כוס בירת חיטה
כוס מיונז
כפית זרעי סלרי
שתי כפיות בצל יבש קצוץ דק
כפית מלח
רבע כפית טבסקו (או יותר, לפי האומץ)
6 כוסות רצועות כרוב לבן דקות
גזר מגורד גס
פלפל אדום חתוך לרצועות דקות

אופן ההכנה:
בחשו את הבירה לתוך המיונז וערבבו היטב, הוסיפו את הסלרי, המלח, הבצל והטבסקו.
ערבבו את הרוטב עם הירקות והגישו קר.

מרק גזר ובירת לאגר
למרק גזר זה טעם עוקצני ומרענן עקב השימוש בשורש הזנגוויל.
הבירה בה נעשה שימוש היא בירת לאגר בהירה. לבירה זו טעמים מאוד נקיים ועדינים כך שלא נאפיל על התיבול המיוחד של המרק, לעומת זאת מרירות הבירה שמקורה בצמח הכשות תשתלב עם המרירות העדינה של הזנגוויל.

המצרכים:
250 גר' חמאה
8 גזרים גדולים קלופים ומגורדים
1 בצל מגורד
שורש ג'ינג'ר בגודל אגודל מקולף ומגורד
5 שיני שום קצוצות
1/2 כוס קמח
2 כוסות בירה לאגר בהירה
10 כוסות מרק עוף
מקל קינמון
כפית אבקת קארי
מלח ופלפל
כף רוטב וורצ'סטרשיר
1/2 כוס שמנת לבישול

אופן ההכנה:
להמיס את החמאה בסיר על חום נמוך
להוסיף את הירקות ולבשל עד שמתרככים
להוסיף בעדינות את הקמח וליצור רביכה, לבשל עוד 10דק'
להוסיף לאט ובעדינות את הבירה ומרק העוף ולבשל במשך שעה
להוסיף את התבלינים, הרוטב והשמנת ולהגיש חם.

תפוח עץ אפוי בתנור ברוטב בירת קריק
תפוח עץ במילוי מתוק של סוכר, קנמון ואגוזים אפוי בתנור בבירה קריק.
הקריק היא בירת דובדבנים חמצמצה המאזנת את מתיקות המנה.

המצרכים:
תפוחי עץ ירוקים כמספר הסועדים
תערובת סוכר (ככפית) עם מעט קינמון ואגוזי מלך קצוצים למילוי כל תפוח
ריבוע קטן של חמאה או מרגרינה לכל תפוח
בירה קריק חמצמצה

אופן ההכנה:
לקטום כל תפוח ולרוקן את הגרעינים והליבה.
למלא כל תפוח במלית ולהניח ריבוע חמאה או מרגרינה מעל.
להניח את התפוחים בתבנית אפיה ולהציף בבירה עד כשליש מגובה התפוחים.
לאפות בחום בינוני גבוה עד שהתפוחים מתרככים.
להגיש חם יחד עם כדור גלידה וניל עם רוטב הבירה מעל.

עוגת דבש עם בירה – סנט ברנרדוס ABT
עוגת הדבש קיבלה חיזוק בדמות בירה סנט ברנרדוס ABT.
ה- ABT היא בירת מנזרים בלגית בסגנון ה- Quadrupel, כהה, חזקה באלכוהול ועשירה בטעמים.
ל- ABT טעם פירותי עשיר, טעמי תבלינים מגוונים וחמימות אלכוהולית.
טעמי התבלינים שבבירה יתמזגו עם התבלינים שבעוגה.

המצרכים:
חצי חבילה מרגרינה (או חמאה)
כוס וחצי סוכר
4 ביצים
חצי כוס רסק תפוחי עץ או תפוחי עץ מגורדים
כוס דבש
4 כוסות קמח
שקיק אבקת אפיה
כפית סודה לשתיה
כפית אחת מכל אחד מהתבלינים: מוסקט, ציפורן, קינמון, פלפל אנגלי
בקבוק בירה סנט ברנרדוס ABT 12

אופן ההכנה:
להקציף את הסוכר והמרגרינה
להוסיף הביצים, תפוחים ודבש
בקערה נפרדת לערבב את כל היבשים
להוסיף לסירוגין את היבשים והבירה לתערובת הרטובים תוך ערבוב.
לאפות כשעה ורבע בתנור שחומם מראש לטמפרטורה של 170 מעלות.